Existentheelisme

Bij Veurinc hebben we een nieuwe hobby: theezakjeslabels analyseren. Taalkundig dan hè. En onze inzichten delen we graag. Eerder schreven we al over ‘Het hartje van Brussel’. Vandaag gaan we het hebben over seks. 

Allereerst: als eerst. Dat moet natuurlijk zijn: als eerste. Maar mooier is: wat is het eerste waar je naar kijkt. Want laten we eerlijk zijn: de kans is klein dat jij daadwerkelijk de eerste bent die ergens naar kijkt bij een ander. 

Daarna wordt het pas echt interessant. 

Want waarom staat daar man/vrouw? Waarom niet gewoon ‘iemand’? Waarom staat er niet ‘Wat is het eerste waar je naar kijkt als je iemand ontmoet?’ Dat is wat lang voor een theelabel, maar wel talig juist én ondubbelzinnig. 

Maar dat wil Pickwick helemaal niet. 

Door beide seksen te benoemen, krijgt de vraag meteen een wat erotische ondertoon. De eigenlijke vraag is: wat is het eerste waar je naar kijkt als je iemand tegenkomt van het geslacht waar jij seksuele interesse in hebt? Maar dat past niet op een label. 

Tot slot: die slash tussen man en vrouw. 

Die is bijzonder, want zo lijkt het de bedoeling dat we doorhalen wat niet van toepassing is. Maar dat is iets voor formulieren, niet voor theelabels. Een slash kan ook betekenen dat niet helder is wat het eigenlijke onderwerp is. Maar als je niet weet of je een man of vrouw voor je hebt – weet jij dan waar je als eerste moet kijken?

Helder is het dus allemaal niet – en goed geschreven ook niet. Maar we kunnen er wel úren over praten.